Elektroinštalacije

Električna inštalacija predstavlja ključen element vsake zgradbe. Izvedena mora biti v skladu z veljavnimi predpisi ter standardi. Elektične inštalacije delimo na močnostne inštalacije ter signalno komunikacijske inštalacije.

Močnostne inštalacije služijo priključitvi električnih porabnikov, kot je razsvetljava, klimatske naprave, toplotne postaje, rekuperatorji, ipd.

Med signalno komunikacijske inštalacije pa uvrščamo protivlomno varovanje, protipožarno varovanje, računalniška omrežja, omrežja kabelske televizije, telefonska omrežja, domofoni.

Električna inštalacija se lahko vgradi na različne načine in sicer jo lahko izvedemo pod ometom, v tem primeru nam električni vodniki skupaj s pripadajočo opremo niso vidni. Električno inštalacijo pa je možno namestiti tudi nad ometom, v tem primeru so električni vodniki vidni ter dostopni v vsakem trenutku. V praksi se večinoma poslužujemo podometne izvedbe električnih inštalacij. Neposredno pri gradnji oz. adaptaciji se namreč elektroinštalacije vgradijo v steno, strop, tla, pa naj gre za klasično gradnjo ali suhomontažno gradnjo. Zaradi večje varnosti pa se elektični vodniki ulečejo v ustrezne inštalacijske cevi.

Preden se lotimo gradnje novega objekta ali pa prenove starega je potrebno natančno preučiti namen določenega dela stavbe in električno inštalacijo čimbolj optimalno umestiti v prostor, da bo le ta čim bolj optimalno služila svojemu namenu. Optimalna umestitev električne inštalacije v prostor pa zahteva določena znanja in izkušnje, pri čemer je potrebno upoštevati tudi zakonska določila in predpise, zato se tega ne moremo lotiti sami. Na tem mestu vam naše podjetje priskoči na pomoč, saj potrebujete usposobljenega in ustrezno izobraženega strokovnjaka, ki bo poskrbel za optimalno delovanje elektičnega sistema v objektu.